.

.
Για την σωστή καθημερινή ενημέρωσή σας!

Φάρμακα για το πεπτικό σύστημα ίσως αυξάνουν τον κίνδυνο άνοιας

Η επαναλαμβανόμενη χρήση συγκεκριμένων φαρμάκων για την γαστρική παλινδρόμηση ή τα πεπτικά έλκη σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο άνοιας, υποστηρίζουν γερμανοί ερευνητές σε άρθρο που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο JAMA Neurology.

Επιστημονική ομάδα του Γερμανικού Κέντρου Νευροεκφυλιστικών Ασθενειών στην Βόννη, με επικεφαλής την Δρ Μπριττα Χαενις, συνδέει τους αναστολείς αντλίας πρωτονίων (PPIs), δηλαδή τις δραστικές ουσίες lansoprazole, esomeprazole και omeprazole, με την άνοια σε ηλικιωμένους.

«Η μελέτη εντοπίζει μια στατιστικά σημαντική σχέση μεταξύ των αναστολέων της αντλίας πρωτονίων και της συχνότητας της άνοιας σε ηλικιωμένους. Δεν αποδεικνύει ότι προκαλούν άνοια» διευκρινίζει η ερευνήτρια.

Οι επιστήμονες μελέτησαν ιατρικά αρχεία της περιόδου 2004-2011 που αφορούσαν περισσότερους από 73.000 ασθενείς, 75 ετών και άνω, κυρίως γυναίκες.

Ως τακτικοί χρήστες αναστολέων αντλίας πρωτονίων (PPIs) χαρακτηρίστηκαν 2.950 άτομα, δηλαδή είχαν τουλάχιστον μια ιατρική συνταγή για ένα εκ των δραστικών ουσιών της κατηγορίας ανά τέσσερις ή πέντε μήνες, σε μια περίοδο 18 μηνών.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, 29.510 άτομα εκδήλωσαν άνοια.

Οι τακτικοί χρήστες των PPIs είχαν 44% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν άνοια, συγκριτικά με όσους δεν είχαν πάρει αναστολείς αντλίας πρωτονίων.

«Αν και ο υποκείμενος μηχανισμός των αναστολέων αντλίας πρωτονίων που επηρεάζει τη γνωστική ικανότητα του εγκεφάλου παραμένει προς το παρόν άγνωστος, ορισμένα εκ των φαρμάκων της κατηγορίας διαπερνούν τον φραγμό αίματος-εγκεφάλου. Αυτό σημαίνει ότι αλληλεπιδρούν με εγκεφαλικά ένζυμα ή σχετίζονται με την ανεπάρκεια βιταμίνης Β12, η οποία προάγει νευρολογικές βλάβες» εξηγεί η Δρ Χαενις.

«Οι αναστολείς αντλίας πρωτονίων και η άνοια ίσως επηρεάζονται από κοινούς παράγοντες κινδύνου. Για παράδειγμα η μελέτη Women’s Health Initiative έδειξε ότι, οι γυναίκες που παίρνουν τα εν λόγω φάρμακα είναι πιθανότερο να είναι παχύσαρκες, να έχουν αρθρίτιδα και γενικά χειρότερη υγεία, παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο άνοιας. Επίσης, είναι γνωστό ότι αναστολείς αντλίας πρωτονίων ενέχουν αυξημένο κίνδυνο νεφρικής νόσου, καταγμάτων, γαστρεντερικών λοιμώξεων, πνευμονίας, χαμηλών επιπέδων μαγνησίου και λοίμωξης από το Clostridium difficile» σχολιάζει ο Δρ Λουις Κουλλερ από το Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ.

Σε κάθε περίπτωση οι επιστήμονες υπενθυμίζουν ότι οι ασθενείς θα πρέπει να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες του θεράποντα ιατρού τους ως προς την χρήση των συγκεκριμένων φαρμάκων, μέχρι να προκύψει τελικό συμπέρασμα για την επίπτωση τους στον εγκέφαλο των ηλικιωμένων.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :